Дихальний тест допоможе виявити злоякісність раку легкого

Пілотне дослідження, яке буде опубліковано в жовтневому номері журналі Міжнародної асоціації вивчення раку легкого Journal of Thoracic Oncology, показало, що дихальні тести можуть бути використані для диференціювання злоякісних і доброякісних пухлин. У дослідженні спостерігали за 74 пацієнтами з новоутвореннями в легенях, що проходили лікування в клініках Колорадо (США).

Дослідники з Ізраїлю і США збирали видихуване кожним пацієнтом повітря. Вони аналізували склад летких органічних речовин за допомогою газової хроматографії з спектрометрією, а також інформацію з хімічних наношляхів. Метод був розроблений професором Хоссама Хаїк і його колегами з Ізраїльського Інституту технологій.

Пацієнти також піддалися бронхоскопії, резекції або лобектомії в залежності від показань. Новоутворення, які регресували або залишалися стабільними протягом 24 місяців, були визнані доброякісними. Дві методики допомогли виявити 53 злоякісних і 19 доброякісних утворень в легенях, метод нанопутей допоміг відрізнити плоскоклітинний рак від аденокарциноми, а також ранні стадії хвороби від пізніх.

У той час як дешева комп’ютерна томографія (КТ) знижує смертність на 20%, багатьом людям проводять інвазивні процедури тільки для визначення, злоякісні чи освіти в легенях.

Ці тести могли б служити вторинним скринінгом для пацієнтів, у яких на КТ були виявлені новоутворення. Автори кажуть, що «описаний в дослідженні дихальний тест може мати значний вплив на зниження кількості непотрібних досліджень, зменшення ризику смертності, пов’язаної з медичними процедурами і вартість. Крім того він може давати можливість більш швидкого медичного втручання, заміщаючи тривалі дослідження, які приведуть врешті-решт до того ж лікування ».

 

http://medstrana.com/news/4313/#onkology-hematolojy/

Leave a Reply