Радіотерапія

Радіотерапія – загальновизнаний і загальноприйнятий спосіб лікування онкологічних захворювань. Однак результати останнього дослідження змусили вчених поставити під сумнів доцільність рутинного призначення опромінення багатьом раковим хворим.

«Можливо, багато онкологічні хворі отримують лікування, яке зовсім не продовжує їх життя, – пише авторитетний журнал Американського Онкологічного Співтовариства «Cancer». – У ряді випадків, включаючи запущений, але не широко поширений рак легенів, призначення опромінення не виправдано, принаймні, у літніх пацієнтів».

Пацієнти з локально поширеним раком легенів, які захопили тільки певні лімфовузли, як правило, проходять операцію, в ході якої пухлина видаляється. Згодом через те, що для раку характерні рецидиви, лікарі часто призначають радіотерапію для зниження ризику повторного розвитку пухлини. Команда вчених під керівництвом професора Медичної школи Mount Sinai в Нью-Йорку доктора Хуана Вішнівескі (Juan Wisnivesky) провела дослідження, головною метою якого було визначення доцільності променевої терапії.

В ході дослідження вчені вивчили реєстраційні дані програми медичного страхування для населення старшого віку Medicare. Зокрема, вони розглянули дані 1 307 пацієнтів з розвиненим раком легенів в анамнезі.

З усіх розглянутих випадків 710 пацієнтів (54%) після операції пройшли курс радіотерапії, але показники тривалості життя серед цих 54% хворих не відрізнялися від показників інших пацієнтів. «Результати нашого дослідження – це привід задуматися і ще раз ретельно оцінити потенційні переваги променевої терапії в ряді випадків», – говорить доктор Вішнівескі.

Зокрема, джерелом такої оцінки можуть стати результати вже йде сьогодні третій стадії рандомізованого клінічного дослідження ефективності радіотерапії у пацієнтів з локально розвиненим раком легенів.

http://medstrana.com/news/3853/#onkology-hematolojy/

Leave a Reply