Історія створення Асоціації торакальних хирургів України

Ідея створення громадської організації, яка взялася б всіляко сприяти розвитку торакальної хірургічної науки, навчання українських лікарів новим технологіям у медицині і т.д., стала поширюватися в колі торакальних хірургів і знаходити там всіляку підтримку давно.

Серйозно про створення Асоціації заговорили в 2003 році в м Херсоні, коли в межах науково-практичної конференції, присвяченої 40-річчю торакальної хірургії в Херсонській області, зібралися провідні торакальні хірурги України, всі головні фахівці з торакальної хірургії областей України, відомі практичні лікарі та науковці.

Професори стояли біля витоків заснування організації, розробки її перших статутних документів.

Восени 2009 року, завдяки старанням Макарова О.В., Радіонова Б.В., Гетьмана В.Г. Сокура П.П., Багірова М.М., Калабуха І.А. і Урсола Г.М. торакальні хірурги змогли зібратися і прийняти остаточне рішення про створення Асоціації торакальних хірургів.

Була проведена велика організаційна робота з оформлення документів по реєстрації Асоціації. 23 квітня 2010 року Міністерством Юстиції України було видано свідоцтво про реєстрацію Всеукраїнської громадської організації «Асоціація торакальних хірургів України» за № 3336. А 28 травня 2010 року Асоціація отримала статус юридичної особи (свідоцтво Серія А00 № 749440).

Одним з перших наукових заходів, організованих Асоціацією торакальних хірургів України, стала Науково-практична конференція «Сучасні проблеми торакальної хірургії», яка відбулася 21-22 жовтня 2010 року в м.Кіровограді.

Другим важливим заходом – стало проведення Першої Європейської торакальної хірургічної школи для російськомовних торакальних хірургів 4-5 листопада 2011 року.

Leave a Reply